سفره یک سوم ایرانیان خالی از غذای سالم
به گزارش خبرگزاری فارس، روزنامه جوان نوشت: 19 میلیون نفر در کشور غذای ناسالم مصرف میکنند. در همین زمینه وزارت بهداشت درصدد است در جهت سالم کردن وضعیت جامعه با اصلاح سیستم بتواند در 10 سال آینده 25 درصد از مرگ و میرها و 30 درصد از مصرف سیگار را کاهش دهد. در این راستا ایمنی غذا، یکی از مهمترین دغدغهها و دلنگرانیهای دولتها در قبال سلامت مردم خودشان است زیرا بررسیها نشان میدهد که یک رابطه مستقیم بین خوردن غذاهای ناسالم و افزایش بار بیماریها وجود دارد.
آمارها نشان میدهند بروز بسیاری از بیماریهای بدخیم نظیر انواع سرطان ریشه در آلودگیها و مواد مضر موجود در مواد غذایی دارد بهطوریکه تعداد بیمارانی که بر اثر آلودگی ناشی از مواد غذایی مبتلا شدهاند، بعد از بیماران قلبی- عروقی، سوانح و حوادث در رتبه سوم اهمیت قرار دارد.
گزارشهای وزارت بهداشت حکایت از آن دارند که از 380 هزار مورد فوت که در سال 92 به ثبت رسیده، 93 هزار نفر به علت سکته قلبی، 34 هزار نفر به علت سکته مغزی و 32 هزار نفر به علت سرطان فوت کردند. این در شرایطی است که تحقیقات در مورد علت مرگومیرها نشان میدهد متأسفانه 70 درصد علت مرگومیرها ریشه در عوامل خطر رفتاری و فیزیولوژیکی دارد.
در همین رابطه معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه انسانها با رفتاریی نظیر سیگار کشیدن، ورزش نکردن و دیگر عوامل خود را در معرض انواع بیماریها قرار میدهند، گفت: «19 میلیون نفر در کشور غذای ناسالم مصرف میکنند و 10 میلیون نفر در کشور مبتلا به فشار خون هستند که 50 درصد آنها از بیماری خود اطلاع ندارند.»
علیاکبر سیاری با اشاره به طرح اصلاح سیستم که مصرف سیگار را پایین آورده و مرگ و میرها را کاهش میهد، ادامه داد: «با اجرای این طرح در جامعه به سرعت بار مراجعات به بیمارستان کم خواهد شد و امیدواریم تا سال آینده شاهد تحولات بزرگ در کشور باشیم.»
نیمی از مردم اضافه وزن دارند
با گذری بر وضعیت سلامت در دهههای گذشته مشخص میشود حدود 30 سال قبل یعنی در سال 64 چیزی حدود 34 هزار نفر در اثر اسهال فوت کردند اما امروزه سکتههای قلبی، مغزی، سرطان و دیابت جایگزین آن شده و جان افراد را میگیرند و دیگر بیماریهای واگیر با پیشگیری و مراقبت کمتر خطرآفرین هستند.
در همین راستا، چند روز پیش وزیر بهداشت نیز با بیان اینکه نزدیک به ۵۰ درصد مردم کشور دچار چاقی و اضافه وزن هستند، گفته بود: «میتوان با توجه به نوع غذای مصرفی و میزان کالری از این اضافه وزن پیشگیری کرد.»
دکتر سیدحسن هاشمی با اشاره به افزایش بیماریهای قلبی، دیابت و سایر بیماریهای غیرواگیر در کشور گفت: «این بیماریها نهایتاً سکته و معلولیت را در پی دارند. در عین حال استفاده از نمک نیز منجر به افزایش حجم خون، پارگی رگ و سکته مغزی میشود و فرد را فلج میکند. در زمینه چربی نیز افزایش مصرف این ماده منجر به سکته قلبی میشود، در حال حاضر ۵۰ درصد مردم ایران به دلیل سکته مغزی و قلبی از بین میروند.»
وی علت این موضوع را عدم کنترل فشار خون، مصرف زیاد نمک، قند و چربی دانست و با زبانی ساده به تشریح چگونگی ایجاد بیماری در اثر مصرف بیرویه موادی همچون نمک و چربی پرداخت و تأکید کرد: «خوردن شیرینی و شکلات در ایجاد چاقی مؤثر است. اگر چربی و مواد اضافی در بدن نسوزد، فرد چاق میشود و وقتی چاق شد دچار بیماری قند میشود و نهایتاً به کور شدن چشم، از کار افتادن کلیه، بسته شدن رگهای قلب و معلولیت منجر میشود.»
امسال موضوع ایمنی غذا و سلامت فرآوردههای غذایی به عنوان شعار سال وزارت بهداشت در هفته سلامت تعیین شد تا به این بهانه اهمیت تغذیه و سلامت غذا، بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد اما آمارها نشان میدهند که این شعار هم در حد همان شعار باقی ماند و در عمل نتوانست تأثیری از خود نشان بدهد.
با این تفاسیر آنچه مسلم است، وزارت بهداشت به عنوان متولی امر سلامت مردم و جامعه، وظایفی در حوزه غذا برعهده دارد که مهمترین آن، نظارت بر سلامت غذا از مزرعه تا بشقاب مردم است.