شرکت ایران خودرو
تاریخچه

گروه صنعتی ایران خودرو (ایران ناسیونال سابق) که در 27 مرداد 1341 بنیانگذاری شده بود،در دهم شهریور ماه سال ۱۳۴۱ پس از ثبت (تأسیس) شرکت توسط برادران خیامی، احمد، محمود و حسن به منظور تولید و تهیهٔ انواع خودرو، قطعات مربوط به آنها، فروش و صدور محصولات و با سرمایهای در حدود ۱۰ میلیون تومان در خیابان اکباتان تهران تأسیس شداین در حالی بود که برخی تاریخ صدور پروانه تولید( 12 مهر 1341) را سالروز ایران خودرو می دانند. این شرکت در اسفند ۱۳۴۲ با تولید اتوبوس کار خود را آغاز کرد. بعد از این مدیران شرکت بر آن شدند تا با کارخانههای دنیا ارتباط برقرار کرده و خودرویی برای قشر متوسط مردم تولید کنند. شرکتهای فورد، پژو، فولکسواگن و تالبوت از جمله گزینههایی بودند که با آنها تماس برقرار شد. در نهایت در سال ۱۳۴۵ قراردادی با شرکت تالبوت در مورد مونتاژ و ساخت خودرو پیکان (هانتر تولید شرکت هیلمن انگلستان) امضاء رسید. با وارد شدن قطعات از تالبوت انگلستان که در آن موقع زیرمجموعه شرکت کرایسلر آمریکا بود، در اردیبهشت ۱۳۴۶ تولید پیکان با ظرفیت ۶۰ هزار دستگاه آغاز شد و به تدریج به ۱۲۰ هزار دستگاه افزایش یافت.
گروه صنعتی ایران خودرو بزرگترین شرکت خودرو سازی ایران و خاورمیانهاست که به طور متوسط ۵۰ تا ۵۵ درصد تولید خودرو ایران را به طور دائم به خود اختصاص دادهاست. این شرکت علاوه بر سایت اصلی که در کیلومتر ۱۴ بزرگراه شهید لشگری (جاده مخصوص کرج سابق نرسیده به شهر قدس-قلعه حسنخان سابق) واقع است در شهرهایتبریز، مشهد، شیراز، کرمانشاه و بابل نیز دارای پایگاههای تولید خودرو است. این گروه در زمینه صنایع ریلی هم فعالیت دارد.
همکاری با پژو
از سال ۱۳۷۴ شرکت ایران خودرو همکاری خود با شرکت پژو فرانسه را آغاز کرد. در سال ۱۳۸۴ درآمد شرکت پژو از بازار خودرو ایران یک میلیارد یورو بود. در سال ۱۳۹۱ با بالا گرفتن تحریمهای علیه ایران و پس از قراردادهای پژو با جنرال موتورز آمریکا، پژو روابطش را با ایران خودرو قطع کرد. اما پس از مذاکرات ژنو ۶ و لغو تحریمها و سفر مدیر عامل پژو به ایران مقرر شد تولید دو خودروی ۳۰۱ و ۲۰۰۸ در نیمه دوم سال ۹۳ شروع شود و همکاری دوباره ایران خودرو با پژو اتفاق افتاد.
محصولات ایران خودرو
سواری

- پیکان؛
- اریسان
- سمند
- سمند الایکس
- سمند سریر
- سمند سورن
- رانا
- تندر ۹۰
- پژو ۲۰۵؛ از رده تولید خارج شده است.
- پژو ۴۰۵، در دو مدل GLX و SLX (در یک دورهٔ کوتاه GLI و GL هم تولید میشد، که مدل اصلی آن پژو STI میباشد)
- پژو ۲۰۶
- پژو ۲۰۷آی؛ از رده تولید خارج شده است.
- پژو پارس
- پژو پارس ELX
- پژو آردی؛ از رده تولید خارج شدهاست.
- روآ؛ از رده تولید خارج شدهاست.
- روآ سال؛ از رده تولید خارج شدهاست.
- مرسدس بنز ای-۳۵۰؛ از رده تولید خارج شده است.
- دنا

وانت بار
- باردو: نام جدید تجاری پیکانوانت است که در سایت اصلی ایران خودرو و همچنین سایت[ایران خودرو تبریز] تولید میشود. شایان ذکر است سایت تبریز تنها به مونتاژ این خودرو بهصورت skd مبادرت میورزد.
این خودرو هماینک دارای دو مدل تک سوز (بنزینی) و دوگانه سوز میباشد.
کامیون

- مرسدس بنز اکسور
- بنز اکتروس
- کشنده هوو
- هیوندایی مایتی
- مرسدس بنز L-LK۱۹۲۴
- مرسدس بنز L-LK۲۶۲۴
اتوبوس
- اتوبوس بنز ۳۰۲ (عضو ناوگان حمل و نقل کشور از ۵۰ سال پیش تا کنون)
- ۳۵۵
- مگاترنس
- O457
- C457
- (MAN (CNG
مینی بوس - ون
- مینی بوس بنز ۳۰۹ (عضو فراموش نشدنی ناوگان حمل و نقل کشور از ۵۰ سال پیش تا کنون)
- هیوندایی کروز
- آمبولانس Sprinter ۳۱۴
- ون غزال (GAZelle)
suv
- سوزوکی گرند ویتارا در دو کلاس ۵ و ۸ دستی و اتوماتیک و موتور ۲۰۰۰ و ۲۴۰۰ سی سی
شعبههای داخلی
ایران خودرو خراسان
شرکت ایران خودرو خراسان (سهامی خاص) اولین و بزرگترین مجموعه خودروسازی پس ازانقلاب است که به دست متخصصان گروه صنعتی ایران خودرو ساخته شده و بیش از ۸۰ درصد ماشینآلات و تجهیزات آن ساخت صنعتگران ایرانی است.
این شرکت در تاریخ پنجم دی ماه ۷۹ تأسیس ودرمورخه ششم دی ماه ۷۹ در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی مشهد با هدف استفاده از پتانسیلهای اقتصادی و صنعتی منطقه شرق کشور در زمینه صنعت خودرو در مساحتی به وسعت ۷۶۰ هکتار در کیلومتر ۵۵ جاده مشهد- نیشابور و در مجاورت شهر جدید بینالود و در شهرک صنعتی بینالود به منظور تولید انواع خودرو سواری و تجاری نظیر سدان، suv، ون، وانت وکامیونت به ثبت رسیده و براساس پروانه بهرهبرداری شماره ۱۲۲۷۰ تاریخ پنجم خرداد ماه ۸۴ شروع به تولید کرده است.
فعالیت اجرایی احداث کارخانه، مشتمل بر خطوط تولید بدنه، رنگ، تزئینات و تکمیلکاری در سال ۸۲ با هدف تولید ۱۵۰هزار دستگاه خودرو سواری درسال آغاز شده، سالن تزئینات در سال ۱۳۸۴ و سالنهای رنگ و بدنه در سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ به بهرهبرداری رسیدهاند.
ایران خودرو مازندران
این کارخانه به مساحت ۳۰ هکتار در شهرک صنعتی بندپی شرقی واقع در کیلومتر ۲۴ جنوبی شهرستان بابل احداث شده است. این کارخانه از خرداد سال ۸۹ با تولید روزانه سه تا چهار دستگاه خودرو فعالیت خود را شروع کرد. این سایت در زمان راهاندازی، مجهزترین و لوکسترین خودروی خود (در آن زمان) به نام سمند سریر انتخاب و ارائه کرده که به طور همزمان تولید خودروی سمند LX با موتور کم مصرف TU5 را نیز در برنامه آتی در نظر گرفته بود.
این سایت در حال حاضر خودروهای سمند سریر، پارس سال و پارس ELX تولید میشود.
سال | تولید کل در سال | متوسط تولید روزانه |
---|---|---|
۱۳۸۹ | ۱۹۱۷ | ۵ |
۱۳۹۰ | ۱۵۴۶۰ | ۴۲ |
۱۳۹۱ | ۱۷۲۵۰ | ۴۸ |
ایرانخودرو تبریز
تا اواخر سال 1393 ه.ش وانت باردو (پیکان وانت) در ایرانخودرو تبریز مونتاژ میشد.ولی هم اکنون تولید این خودرو متوقف شده است و خودرو های دیگری جایگزین این خودرو در خط تولید ایرانخودرو تبریز شده اند.
ایران خودرو آذربایجان
این شرکت با نام تجاری آذویکو در سال ۱۳۹۰ در استان آذربایجان شرقی کیلومتر ۳۰ جاده تبریز - آذرشهر با مشارکت بخش خصوصی در جهت تولید خودرو سواری احداث و راهاندازی گردید. ایران خودرو آذربایجان سالانه ظرفیت تولید ۲۰۰ هزار دستگاه انواع خودرو سواری در کلاس C و B را دارا میباشد.
صادرات
دفاتر شرکت ایران خودرو در کشورهای آلمان، فرانسه، انگلستان، امارات متحده عربی، چین و ترکیه دایر هستند.
ایران خودرو تاکنون در کشورهای ونزوئلا، سنگال، روسیه سفید، سوریه و جمهوری آذربایجان کارخانجاتی را برای تولید خودرو احداث کردهاست. شایان ذکر است علاوه بر سایتهای تولیدی شرکت ایران خودرو در خارج از کشور، این شرکت از طریق شبکه نمایندگان فروش و خدمات پس از فروش خود در جهان سالانه بیش از ۱۰ درصد از تولیدات خود را به حدود ۴۰ کشور خارجی صادر مینماید. میزان صادرات شرکت ایران خودرو که از اوایل دهه ۸۰ رشد چشمگیری یافت در سال ۱۳۸۷ از مرز یک صد هزار دستگاه گذشت.
برند ایران خودرو
برند ایران خودرو در سال ۱۳۹۲ در دهمین جشنواره ملی قهرمانان صنعت ایران به عنوان یکی از ۱۰۰ برند برتر ایران شناخته شد.